سورة الماعون (دراسة استقرائية)

Author:

Year-Number: 2021-116
Yayımlanma Tarihi: 2021-05-04 01:40:25.0
Language : Arapça
Konu :
Number of pages: 448-466
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışma, insanlar arasındaki çeşitli cinsiyet ve renklerin yaşam dayanaklarının temellerinden olan, karşılıklı konuşmanın esaslarını ve İslam binasındaki konumunu ortaya koymaktadır. Birçok Kur’ân örneğinin yanında el-Mâûn sûresinin seçilmesi karşılıklı konuşma, münakaşa, antlaşma, hüccete hüccet ve delile delil prensibinin Kur’ân ve sünnet ekseninde sûrede ortaya konulmasıdır. Bu mürsel peygamberlerin tümünün yöntemidir. İslâm akîde, söz, üslup ve davranış olarak insan hayatındadır. el-Mâûn Sûresi Kureyş’in korkudan emniyete, kıtlıktan bolluğa kavuştuklarını hatırlatmaktadır. Yine onları, başta Allah (cc.) ve Resûlüne (sav.) imana, Yüce Allah’ın onlara bahşettiği kazançtan cömertlik yaparak ihtiyacı olanlara vermeye, iyi ve güzel işler yapmaya sevk ettiğini hatırlatmaktadır. Fakat onlar bunca zenginliğin yanında cimrilik yaparak fakirlere infaktan uzak durmalarının yanında, ceza ve hesap gününü de yalanlıyorlardı. Bunlara ilaveten sûre, namaz kılanların namazlarını gereği gibi görev bilinci içinde yapmadıkları, onu terk etmenin büyük bir hata olduğu, gösteriş ve eğlenti olarak yapılmayıp ciddi bir vazife olarak yapılması gerektiği, terk edenin şiddetli bir azaba çarptırılacağı ve ibadetlerde ihlaslı olunması gerektiğini de haber vermektedir.

 

 

 

 

 

Keywords

Abstract

تحتوي هذه المقالة على فكرة وركيزة مهمَّة وأساسيَّة من ركائز التعايش بين بني الإنسان على مختلف ألوانه وأجناسه، حيث بلورة هذه المقالة فكرة الحوار وأبرزت أهم أسسه وبينت موقعه في صرح الإسلام العظيم.

وقد أُخذت سورة الماعون للدراسة كنموذج من نماذج القرآن الكثيرة التي تحضُّ على الحوار والنقاش والتفاهم ودحض الحجَّة بالحجَّة والدليل بالدليل، حيث أكَّدت نصوص الكتاب والسنَّة على ذلك، وهذا منهج الأنبياء جميعهم عليهم الصلاة والسلام، فالإسلام عقيدة وكلمة ومنهج وسلوك في الحياة، فجاءت سورة الماعون مذكِّرة لقريش ومحاورة ومحاجَّة لهم بأمنهم بعد خوفهم وشبعهم بعد جوعهم، ودافعة لهم لفعل الخيرات وعلى رأس ذلك الإيمان بالله وبرسوله، والسخاء بالخير الذي أنعم به الله عليهم، وفعل المعروف. ولكنَّهم كانوا يبخلون مع غناهم ويعتذرون لأنفسهم، مع تكذيبهم بيوم الجزاء والحساب، بالإضافة الى تنبيه المنافقين الساهين عن صلاتهم، فقد أكدت السورة على عظم ترك الصلاة، أو أدائها بالشكل دون المضمون، وضرورة الإخلاص بالعمل، منذرة لهم بعذاب شديد.

 

Keywords