KTÜ FAİK AHMET BARUTÇU KÜTÜPHANESİ’NİN İŞARET VE YÖNLENDİRME TASARIMI BİLEŞENLERİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRMESİ

Author :  

Year-Number: 2020-108
Language : Turkish
Konu : İç Mimarlık
Number of pages: 404-417
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bilgi toplumu olgusu ile birlikte önemi artan enformasyon kavramı, geçmişten günümüze kadar insanoğlu için daima ön planda olmuştur. Her alanda varlığını sürdüren ve bilginin aktarılma yollarını tartışan enformasyon, mekânsal olarak; mekân içerisinde bilgi almaya yönelik etkileşimin sağlanmasındaki görsel iletişim araçlarının ergonomi kriterlerine uygun olması anlamına gelir. Bilginin aktarılmasında en az iki kişinin varlığından söz etmek gerekirken görsel iletişim araçları bu sınırlılığı ortadan kaldırmıştır. Görsel iletişim araçları arasında önemli bir yeri olan işaret ve yönlendirme elemanları günlük hayatımızın her alanında karşımıza çıkmakta ve yaşamımızı kolaylaştırmaktadır. Son dönemlerdeki gelişmeler ile birlikte işaret ve yönlendirme elemanlarının tasarımlarının da önemi oldukça artmıştır. Birçok mekânda olduğu gibi toplumsal mekânlarda da görsel iletişim araçlarının kullanılması kaçınılmaz olmuştur. Kütüphaneler de bilginin ve enformasyonun en fazla ihtiyaç duyulduğu toplumsal alanlardır. Çalışmada KTÜ Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi görsel iletişim araçlarından işaret ve yönlendirme elemanları, işaret ve yönlendirme tasarım bileşenleri bağlamında tipoloji, renk, malzeme, yer seçimi ve mekâna uygunluk olarak beş başlık özelinde ele alınmıştır.

Keywords

Abstract

Information is required to increase importance with the phenomenon of information society, it has always been at the forefront for human beings from past to present. Information spatially, which exists in every field and discusses ways of transferring information; It means that the visual communication tools in ensuring the interaction for receiving information in the space comply with the ergonomics criteria. While it is necessary to talk about the presence of at least two people in the transfer of information, visual communication tools eliminated this limitation. Signs and orientation elements, which have an important place among visual communication tools, appear in every aspect of our daily life and make our life easier. With the recent developments, the importance of the design of the sign and direction elements has also increased considerably. As in many places, the use of visual communication tools in social spaces has become inevitable. Libraries are also social areas where information and information are most needed. In the study, KTÜ Faik Ahmet Barutçu Library, visual communication tools, sign and orientation elements, in the context of sign and orientation design components, are handled in five titles as typology, color, material, location selection and suitability for location.

Keywords


  • Akaydın Eren, Özlem; Canbay Türkyılmaz, Çiğdem, (2018), “İşlevsel Dönüşüme Uğramış

  • Akış, Cennet, (1997), “Üniversite Kütüphanelerinde Teknik Hizmetler Bölümünün Ergonomik olarak Düzenlenmesinin Verimliliğe Etkisi”, Türk Kütüphaneciliği, 11 (4), s. 351-362.

  • Bulut, Duygu Merve; Uslu, Özlem, (2017), “Mekân Tasarımında Bilgilendirme ve Yönlendirme Elemanlarının İncelenmesi, Forum Mersin Örneği”, İdil Dergisi, 6 (37), s. 2557-2579.

  • Canbay Türkyılmaz, Çiğdem: Kuru, Rüya, (2019), “Kütüphane Yapılarının Mekansal Organizasyonunun Ergonomik Açıdan Değerlendirilmesi: Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphane Binası Örneği”, Ergonomi, 2 (3), s. 153-166.

  • Calori, Chris; Vanden-Eynden, David, (2015), “A Complete Guide to Creating Environmental Graphic Design Systems”, Signage and Wayfinding Design, New Jersey and Canada: John Wiley & Sons Inc.

  • Eren Akaydın, Özlem; Canbay Türkyılmaz, Çiğdem, (2018), “İşlevsel Dönüşüme Uğramış Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 6, s. 279-292.

  • Ertaş, Şebnem, (2012), “Çocuk ve Spor İlişkisi Üzerine Fiziksel Biçimlenmeyi Etkileyen Ergonomik Faktörlere Dayalı Bir Model”, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon.

  • Fişenk, Halime, (2012), “Yönlendirme Dizgelerinde Yerleşke Kimliğine Uygunluk ve Grafik Tasarım Sorunları: Ankara İli Çankaya İlçesi Kızılay Mahallesi İçin Yönlendirme Dizgesi Tasarımı”, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Ana Sanat Dalı, Sanatta Yeterlilik Tezi, Ankara.

  • Gibson, David (2009), “Information Design For Public Places”. The Wayfinding Handbook, Princeton Architectural Press, New York.

  • Karpuz, Beyhan, (2008), “Teknik Üniversite Kütüphaneleri: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi Örneği”, Bilgi Dünyası, 9 (1), s. 230-237.

  • Küçükcan, Berrin; Öztürk, Ayşe, (2006), “Kütüphane Binası Kullanıcıları Arasındaki İletişimde Binanın Rolü”, I. Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu, 25-26 Mayıs, İstanbul.

  • Nas, Emine; Topraklı, Asım, (2019), “Sinop İli Yönlendirme ve İşaretleme Tasarımları Üzerine Bir Değerlendirme”, Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, 37, s. 429-448.

  • Tamdoğan, Gürdal, (2009), “Enformasyon Zincirinde Bilgi Erişim Sistemleri, Bilgi Erişim Sürecinde Kütüphane Kurumu ve Diğer Bilgi Merkezleri”, Türk Kütüphaneciliği, Cilt 23, s. 1, s. 151-168.

  • Yazıcı, Fatih, (2018), “KTÜ Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi'nin Geçirdiği Mekansal Değişimlerin Mekan Kullanımına Etkisi”, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.

  • Yurdadoğ, Berin U., (1990), “Enformasyon Çağında Kütüphaneler ve Kütüphanecilik”, DTCF Dergisi, 33 (1), s. 539-556.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics