GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA VE YAZMA DERSİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖZEL ALAN BİLGİSİ YETERLİKLERİNE İLİŞKİN BİR TASARI ÖRNEĞİ

Author:

Year-Number: 2017-46
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Güzel Sanatlar, Müzik Eğitimi, Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Eğitimi, Öğretmen Yeterlikleri
Number of pages: 302-325
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bünyesindeki bölümlere özel yetenek sınavıyla öğrenci alan, ve bu öğrencileri asıl olarak, ilgili yükseköğretim programlarına hazırlayan yapısıyla adeta birer mesleki/teknik ortaöğretim kurumu olan güzel sanatlar liselerinin müzik bölümü ders programlarında yer alan, temel alan dersi konumundaki müziksel işitme okuma ve yazma dersini yürütmekte olan öğretmenlerin sahip olması gereken özel alan bilgisi yeterliklerinin belirlenmesi ve bu yeterliklerin bir tasarı olarak ortaya konması amacıyla gerçekleştirilen betimsel nitelikteki bu araştırmada tarama modeli esas alınmıştır. Araştırmada veriler kaynak tarama ve Delphi tekniği ile elde edilmiştir. Çalışma grubunun, güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde görevli müziksel işitme okuma ve yazma dersi öğretmenleri ve eğitim fakültelerinin güzel sanatlar eğitimi bölümlerine bağlı müzik eğitimi anabilim dallarında görevli ilgili öğretim elemanları olarak belirlendiği araştırmada nitel ve nicel veriler elde edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise, üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddelerin çıkarılmasıyla son şeklini alan tasarı ile araştırmacının varılan sonuçlara ilişkin değerlendirme ve önerileri sunulmuştur.

Keywords

Abstract

The survey model has been adopted in this study which aims firstly at assessing the specific field proficiency of educators teaching musical literacy, a requisite subject in the curriculum of fine arts high schools which accept students through special talent examination and train them for further education in their specialty fields, akin to vocational high schools, and secondly at creating a draft enlisting the proficiencies deemed as quintessential. The data in this study have been obtained through literature survey and Delphi method. Quantitative and qualitative data have been obtained in the study whose working group was chosen from musical literacy teachers serving in the music department of fine arts high schools and academics of the department of Music within the departments of Fine Arts Education in faculties of Education. In the final chapter of the study, the articles which were not agreed upon were taken out of the list and the researcher’s commentary and suggestions were presented.

Keywords