ÇOCUKLARIN TEKNOLOJİYLE ETKİLEŞİMİNİ ŞEKİLLENDİREN GRAFİK ARAYÜZ TASARIMLARI

Author :  

Year-Number: 2024-156
Yayımlanma Tarihi: 2024-09-24 20:53:25.0
Language : Türkçe
Konu : Tasarım
Number of pages: 171-189
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çocuklara yönelik oluşturulan arayüz tasarımları, eğitim, oyun ve tasarım dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu ilişki, çocukların yaratıcı düşünme, problem çözme ve teknik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Çocuklara yönelik oluşturulan grafik kullanıcı arayüz tasarımları, çocuklar için oyun deneyimini şekillendiren kritik bir bileşendir. İyi tasarlanmış bir Grafik kullanıcı arayüzü, çocukların oyunun keyfini çıkarmasını sağlamakla birlikte, etkileşimi kolaylaştırmakta ve öğrenme sürecini desteklemektedir. Alanyazındaki eksiklikleri gidermek ve daha fazla araştırma yapmak, bu alandaki eksiklikleri belirlemek için önemli görülmektedir. Bu durum, çocukların eğitim ve eğlence deneyimlerini iyileştirmek, onların teknolojiyle daha sağlıklı bir şekilde etkileşime girmelerine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle Görsel Sanatlar Eğitimi için tablette geliştirilen çizim uygulaması ile öğrencilerin, çizim becerilerini ve kelime yaratıcılığını geliştirmeyi, Türkçe ve İngilizce kelime hazinelerini artırmayı, kelime öğrenimini teşvik etmeyi ve görsel dili eğitim ve öğretimdeki yönünü geliştirmeyi hedefleyen bir oyun uygulaması oluşturulmuştur. Oluşturulan bu oyun uygulamasının arayüz tasarımlarını oluşturmak için bazı unsurların dikkate alınması gerekmektedir.

Bu bağlamda, literatür taraması yapılarak arayüz tasarımlarının, somut işlemler döneminde olan çocuklara yönelik uygulamalarda oyun yoluyla öğrenme ve dijital teknoloji üzerinde çocuk merkezli arayüz tasarımlarının kullanımı incelenmiştir. Bu doğrultuda, çocuklara yönelik oyun ve oyunla öğrenme uygulamalarında dikkate alınması gereken; eğitici arayüz tasarımları oluşturmak için genel yönergeler, ikon ve sembollerin kullanımı, illüstrasyonların kullanımı, renk kullanımı, tipografi kullanımı, ses kullanımı gibi unsurlar ile ilgili alanyazına dayalı bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu unsurlar, somut işlemler döneminde olan çocuklara yönelik uygulamalardan örneklerle incelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

Interface designs created for children have an important place in the world of education, games and design. This relationship helps children develop creative thinking, problem-solving and technical skills. Graphical user interface designs created for children are a critical component that shapes the gaming experience for children. A well-designed Graphical user interface not only allows children to enjoy the game, but also facilitates interaction and supports the learning process. It is considered important to eliminate the deficiencies in the literature and conduct further research to identify the deficiencies in this field. This improves children's educational and entertainment experiences and helps them interact with technology in a healthier way. For this reason, with the drawing application developed on the tablet for Visual Arts Education, a game application has been created that aims to improve students' drawing skills and word creativity, increase their Turkish and English vocabulary, encourage word learning and improve the visual language in education and training. Some elements need to be taken into consideration to create the interface designs of this application.

In this article, descriptive research method, which is a qualitative research design, was used. In this context, a literature review was conducted to examine the use of interface designs, learning through games in applications for children in the concrete operations period, and child-centered interface designs on digital technology. In this regard, what should be taken into consideration in games and game-learning practices for children; A literature-based framework has been created regarding elements such as general guidelines, use of icons and symbols, use of illustrations, use of color, use of typography, use of sound to create educational interface designs. These elements were examined with examples from applications for children in the concrete operational period and suggestions were made.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics