COVİD 19 PANDEMİ SÜRECİNDE MALİ MÜŞAVİRLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR ÜZERİNE SİVAS İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2021-120
Yayımlanma Tarihi: 2021-09-19 17:12:57.0
Language : Türkçe
Konu : Muhasebe
Number of pages: 78-91
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 virüsü Türkiye’de görülmeye başladığı tarihten itibaren tüm sektörleri ve tüm meslekleri etkisi altına almıştır. Bazı meslekler daha durağan bir hal alırken birçok mesleğinde çalışma süresi ve yoğunluğu önemli derecede artmıştır. Bu mesleklerden biriside muhasebe mesleğinin temsilcileri olan mali müşavirlerdir. Pandemi sürecinde işletmelerin yaşadıkları maddi problemler ve üstlenmek zorunda oldukları yükümlülükler mali müşavirlerin bu süreçte devlet ile işletmeler arasında önemli bir köprü olmasına sebep olmuştur. Devlet pandemi sürecinde ekonomik problemleri aşmak ve işletme sahiplerine ve çalışanlara destek olmak amacıyla birçok destek programı açıklamıştır. Bu imkânlardan yararlanmak isteyen işletmeler ve çalışanlar için gerekli olan bilgiler ve dokümanların birçoğu mali müşavirler aracılığı elde edilmiştir.  Bu durumda meslek mensuplarının hem iş yükünü artırmış hem de yeni duruma uyum sağlamalarını gerekli kalmıştır.  Çalışmanın amacı Sivas ilinde bulunan mali müşavirlerin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları ortaya koymaktır. Çalışmanın evreni Sivas’ ta bulunan 270 meslek mensubu, örneklemi ise odaya kayıtlı 5 meslek mensubudur. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla 6 adet soru görüşmecilere sorulmak üzere hazırlanmıştır. Araştırma verileri, mülakatlarla toplanmış olup bu görüşmeler esnasında görüşmecilerden izin istenerek ses kaydı alınmıştır Çalışmada mülakat tekniği kullanılmış olup her bir katılımcının verdiği cevaplar ayrı ayrı ele alınarak yorumlanmıştır.

Keywords

Abstract

After the Covid-19 virus had started to be seen in Turkey which has taken effect all over the world all sectors and all professions have been affected. While some professions have become more stable, the working time and intensity of many professions have increased significantly. One of these professions is financial advisors who are the representatives of the accounting profession. Financial problems faced by businesses during the pandemic period and the obligations they had to undertake caused financial advisors to become an important bridge between the government and businesses in this process. The government has announced many support programs in order to overcome economic problems and support business owners and employees during the pandemic period. Most of the information and documents required for businesses and employees who want to benefit from these opportunities have been obtained through financial advisors. This situation both increased the workload of the members of the profession and required them to adapt to this new situation. The study aims to reveal the problems experienced by financial advisors in Sivas during the pandemic process. The population of the study is 270 members of the profession in Sivas and the sample is 5 members of the profession registered in the chamber. Six questions were prepared to be asked to the interviewers to collect the research data. Research data were collected through interviews, and during these interviews, voice recordings were taken with the permissions of the interviewers. The interview technique was used in the study and the answers given by each participant were evaluated separately and interpreted.

Keywords


  • Altan, M. (2004). Muhasebecilik Mesleğinin Toplumda Algılanma Biçimiüzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (11), 29-54.

  • Ardahan, F. (2010). Hizmet Üretiminde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin Mesleki Problemleri, Mesleği Algılama Biçimleri ve İş Tatmin Düzeyleri: Antalya Örneği. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 10(19), 100-138.

  • Aydemir, O. (2015, Temmuz). Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentiler. Muhasebe ve Finansman Dergisi (Mufad), 71-84.

  • Civelek, M. A., & Durukan, M. B. (1997). Günümüz Koşullarında Muhasebe Mesleği ve Meslek Ahlakı. Iıı. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu, Muhasebe Denetimi Mesleğinde Yetkiler, Sorumluluklar ve Meslek Ahlakı. Ismmo Yayınları, Sayı:20, Ss.31-13.

  • Şahin, O.(2020). Covid-19 Salgını Sebebiyle Alınan Vergisel Tedbirler, 15 Nisan 2020, Http://www.maliyepostasi.com/covid-19-salgini-sebebiyle-alinan-vergisel-tedbirler-1 Erişim tarihi:09.11.2020

  • Dizman, Ş., & Güney, S. (2015). Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları Kamu'da Karşılaşılan Olumsuzluklar ve Beklentiler: Erzincan İli Uygulaması. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl, 3, 97-110.

  • Durmuş, A. F., & Sekizsu, H. (2017). Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Değerlendirmeleri ve Sorunlarının Analizi: Malatya İli Örneği. International Journal Of Academic Value Studies, 3(16), 429-438.

  • Ede, Y, Karahan, M. (2020). Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerinde Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentileri: Gaziantep Uygulaması. İzmir Ymmo Dergisi, 2 (2), 115-128. Retrieved From

  • Gökgöz, A., & Zeytin, M. (2012). Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerinde Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentileri: Bilecik ve Yalova İlleri Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17, 477-493.

  • Gülçin, K. (2018). Muhasebe Mesleğinin Gelişimi ve Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(58), 669-682.

  • Gündüz, M., & Özen, E. (2016, Nisan). Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve Mesleki Memnuniyetlerinin Analizi: Uşak İli Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (Mufad), 67-90.

  • Hepaksaz, E. (2018, Haziran). Vergi Mükellefi- Mali Müşavir İlişkilerinde Yetki- Sorumluluk Sorunsalı (Genel Sorunlar ve Bazı Yargı Kararları Işığında Değerlendirmeler). Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1), 233-251.

  • Kalaycı, Ş., & Tekşen, Ö. (2006). Muhasebecilik Mesleğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Isparta İl Merkezi Uygulaması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (31), 90101.

  • Karasioğlu, F, Alagöz, A, Allahverdi, M. (2018). Türkiye’de Muhasebe Meslek Elemanı Niteliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 17. Uık Special Issue, 19-40.

  • Kizil, C., Aslan, T., & Kızay, Ö. (2019). Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları ve İlgili Çözüm Önerileri: Kocaeli Örneği (Problems of Accounting Professionals and Related Suggestions for Solution: Kocaeli Sample). Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası İda Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi (Chamber of Certified Public Accountants of Balıkesir Ida Academia Journal of Accounting and Public Finance), Cilt, 23-37.

  • Raepers, N., & Çallıalp, N. (2016). Mali Müşavirlik Mesleğinin Değeri ve Kamusal Faydası. Sorumlu Vergicilik, 184-191.

  • Sayım, F., & Usman, Ö. (2016). Muhasebe Mesleği İçin Mesleki Durum Analizi Kriterlerinin Belirlenmesi. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 6(12), 105-122. S.107

  • Şendurur, U, Çelik, Y. (2020). Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştığı Sorunlar ve Beklentileri: Muş Ve Ağrı İlleri Örneği. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 13 (1), 25-50.

  • Şendurur, U., & Çelik, Y. (2020). Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştığı Sorunlar ve Beklentileri: Muş ve Ağrı İlleri Örneği. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 13(1), 25-50.

  • Tekin, H, Tekin, H. (2012). Nitel Araştırma Yönteminin Bir Veri Toplama Tekniği Olarak Derinlemesine Görüşme. İstanbul University Journal Of Sociology, 3 (13), 101-116. Retrieved From Https://Dergipark.Org.Tr/Tr/Pub/İusosyoloji/İssue/521/4777

  • Topgül, S., (2020). Covıd-19 Salgını ile İş Hukukundaki Kısa Çalışma Uygulaması ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Güncel Gelişmeler, Akdeniz Üniversitesi, Manavgat Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü, 1-16. Http://www.dergikaratahta.com/files/17/1.Pdf

  • Tuğay, O ve Tekşen, (2014), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları: Burdur İlinde Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.19, S.1, Ss. 223-232

  • Yardimcioglu, M., Karahan, M. ve Yoruk, A. (2019). Dijitalleşme ışığında muhasebe mesleğinin geleceği. Muhasebe Enstitüsü Dergisi - Journal of Accounting Institute, 61, 35-46.

  • Yılmaz, B., Dölen, T., & Murat, A. (2016). Yerel Finansal Raporlama Çerçevesinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesi: Ankara İli Meslek Mensupları Uygulaması. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 9(3), 297-326.

  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği (TÜRMOB), https://turmob. org.tr/ ( Erişim Tarihi: 06.10.2020 )

  • Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), https://www.iskur.gov.tr, (Erişim Tarihi: 06.10.2020)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics