İŞLETMELERDE PERFORMANS DEĞERLEMEDE YAPILAN HATALAR

Author :  

Year-Number: 2020-108
Yayımlanma Tarihi: 2020-09-07 18:53:04.0
Language : Türkçe
Konu : İşletme Yönetim Organizasyon
Number of pages: 347-353
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çalışanların örgüte olan katkılarının ve performans düzeylerinin belirlenmesinde faydalanılan performans değerlendirme sistemi, örgütte çalışanlarla ilgili alınabilecek bütün yönetsel kararlarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistem, örgütsel adalet kavramının en iyi şekilde anlaşılmasını sağlayan insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonlarından biridir. Bunun en temel sebebi, performans değerlendirme sonuçlarının stratejik planlama, ücretlerin belirlenmesi, eğitim ve geliştirme, iş rotasyonu, terfi ve işten uzaklaştırma gibi birçok kararların alınmasında kullanılmasıdır. Çalışanlar örgüte sağlamış oldukları katkılar ile performans değerlendirme sonuçlarından elde etmiş oldukları kazanımlar arasında bir dengesizlik algıladıklarında örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, motivasyon, verimlilik vb. gibi konularda sorunlar yaşanabilecektir. Bununla birlikte yapılan performans değerleme ve yönetim hataları işletmenin de genel olarak performans kaybına neden olabilecektir. Bundan dolayı performans değerleme kavramının çok önemli yönetim fonksiyonu olduğu bilinci ile hareket edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada performans değerlendirme süreci ve yönetiminde yapılan temel hatalar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Bu kapsamda en sık yapılan hataların değerlendiricinin etkili bir yöntem uygulaması ile ortaya çıkan kişisel önyargılar ile nicel ölçütlere bağlılık olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The performance evaluation system, which is used in determining the contributions and performance levels of the employees to the organization, is used effectively in all managerial decisions that can be made regarding the employees in the organization. This system is one of the most important functions of human resources management, which provides the best understanding of the concept of organizational justice. The main reason for this is that performance evaluation results are used in many decisions such as strategic planning, determination of wages, training and development, job rotation, promotion and dismissal. Organizational justice, organizational commitment, motivation, efficiency, etc., when employees perceive an imbalance between their contributions to the organization and their gains from performance evaluation results. There may be problems in such issues. However, performance appraisal and management errors can cause performance loss in general. Therefore, it is necessary to act with the awareness that the concept of performance evaluation is a very important management function. In this study, explanations were made about the basic errors in performance evaluation process and management. In this context, it has been determined that the most common mistakes are the personal biases that arise with the effective method application of the evaluator and adherence to quantitative criteria.

Keywords


  • Aktan, C. C. (2003). Değişim Çağında Devlet, Konya: Çizgi Kitabevi

  • Bilecen, M. (2007). İşletmelerde Performans Değerlemenin Ücret Yönetimine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Bingöl, D. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi, 8. Baskı, İstanbul: Beta Basım A.Ş.

  • Çevik, H. H. vd. (2008). Kamu Kurumlarında Performans Yönetimi, Ankara: Seçkin Yayınevi

  • Çıta, K. ve Keçecioğlu, T. (2015). Çalışanların Performans Yönetim Sistemini Algılamaları Üzerine Bir Araştırma, LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 19-36.

  • Dokumacı, A. (2010). İşe Alım Sürecinin Etkinliğinin Performans Değerlendirme Sistemi İle Ölçülmesi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

  • Erdemir, E. (2013). “Performans Yönetimi”, Performans Yönetiminin Önemi ve Özellikleri, (Ed. S. Benligiray), İçinde; ss.5-15, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını

  • Helvacı, M. A. (2002). Performans Yönetimi Sürecinde Performans Değerlendirmenin Önemi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 35(1), 155-169.

  • Özer, M. A. (2008). 21. Yüzyılda Yönetim ve Yöneticiler, Ankara: Nobel Yayınları

  • Özgen, H. ve Yalçın, A. (2010). İnsan Kaynakları Yönetimi: Stratejik Bir Yaklaşım, Adana: Nobel Kitabevi

  • Özmercan, C. (2016). Performans Değerlendirme Sistemleri ve Sürdürülebilir Performans: Milli Eğitimde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.

  • Tan, Ö. (2009). Performans Değerlendirme Sistemine İlişkin Örgütsel Adalet Algısının Sistemden Duyulan Memnuniyet Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Tuncer, P.(2013). Örgütlerde Performans Değerlendirme ve Motivasyon, Sayıştay Dergisi, 88, 87-108.

  • Uysal, Ş. (2015). Performans Yönetimi Sisteminin Tanımı, Tarihçesi, Amaç ve Temel Unsurlarına Genel Bir Bakış, Electronic Journal Of Vocational Colleges, 3(7), 32-39

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics