KURUM İÇİ KAYIRMACILIK VE KAYIRMACILIĞIN İŞE DEVAMSIZLIĞA ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2019 -97
Yayımlanma Tarihi: 2019-09-30 21:02:35.0
Language : null
Konu : İŞLETME
Number of pages: 432-444
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Kurum personelleri ülkemizde iş yaşamı içinde önemli bir konumdadır. Kamu kurumu işgörenleri insanlara farklı hizmetler vermekte, bu sebeple kamu personelinin performanslarının yükseltilebilmesi için verilebilecek öneriler bu konuda önemli olmaktadır. Bu kapsamda, kamu sektöründe kayırmacılık ile ilgili yaşanan problemler ile ilgili araştırmalar yapılmalıdır. Kurumlarda yönetimin kayırmacılık davranışları sergilemesi, çalışanlar üzerinde birtakım olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle kayırılan çalışanların işlerinin diğer çalışanlar tarafından yapılması iş yükleri ile ilgili algılarının artması sonucunu doğurabilmektedir. Bu çalışmada kurum içi kayırmacılığın çalışanlara etkisi araştırılmıştır. Çalışma süresince kayırmacılığın çalışanların devamlılığı üzerindeki etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma ampirik desende bir araştırma niteliğindedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. İstanbul ili Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde çalışan personellerden elde edilen ankete göre veri analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların kişisel nedenlerden, ücret düşüklüğünden, çalışma arkadaşları ve yönetici arasındaki ilişkiden, geç uyanmasından ve moral bozukluğundan dolayı devamsızlıklarının çok az olduğu görülmüştür. Kayırmacılığın varlığı doğrulanmış ancak işe devamsızlıkta yerine ikame birinin olabileceği görüşüyle devamsızlığın ağırlıkta olduğu ve kayırmacılığın devamsızlık olgusunda etkisi olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

Work life of the personnel of the institution in our country Public employees are different services rooms for people, these reasons can be given to the public staff to work more advanced recommendations. In this context, research on favoritism and related problems in the public sector should be done. The fact that the management in the institutions displays the behavior of favoritism can lead to a number of negative consequences on the employees. In particular, the work of the employees who are favored by other employees can result in an increase in their perception of work loads. In this study, the effect of in-house lubricant on employees was investigated. The study is a research in the empirical pattern. The survey technique was used as a data collection tool. Istanbul obtained from personnel working in Kucukcekmece Muicipality of the province . Data analysis was performed according to the current survey. According to the results of the analysis, promotion has a significant effect on the perception of work load, and familiarity with the perception of work load has no significant effect on the employees. According to the results of the study, the perception of work load of employees witnessing favoritism increases as the familiar favoritism increases, but this increase is not statistically significant. This result was evaluated as the fact that the survey was conducted in the public sector and that the relevant legislation in the public sector is decisive in decision making, that the familiar favoritism has reduced the impact of the public and that this does not make a significant difference in the perception of workers ' workload.

Keywords


  • Aktan, C. C. (2001). Siyasal ahlak ve siyasal yozlaşma. C.C. Aktan (Editör), Yolsuzlukla mücadele stratejileri, Hak-İş Yayınları, Ankara.

  • Bakırcı, K. (2000). İşyerinde cinsel taciz ve Türk iş hukukuna ilişkin çözüm önerileri. http://www.turkhukuksitesi.com/makale_25.htm

  • Baypınar, B. (2003). İşyerinde cinsel taciz. İş, Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 5(2), Sıra:3, No: 137.

  • Berkman, A. Ü. (2009). Gelişmekte olan ülkelerde kamu yönetiminde yolsuzluk ve rüşvet, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Yayın No:345, 2. Baskı, Ankara.

  • Cengiz, M. ve Kul, M. (2008). Türkiye’de kamu yönetiminde yolsuzluğun içselleştirilmesinin sosyolojik analizi. Polis Bilimleri Dergisi, 10(3), 55-76.

  • Eren, E. (2015) . “Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi.” Beta Basım Yayım Dağıtım, A.Ş., 15. Baskı. İstanbul.

  • Martocchıo, J.J., Jimeno, D.I. (2003). Employee abstenteeism as an affective event, Human Resource Management Review, 13(2), 277-293.

  • Meriç, E. ve Erdem, M. (2013). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yönetiminde kayırmacılık, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 19, Sayı 3, ss: 467-498.

  • Meriç, E. (2012). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yönetiminde kayırmacılık, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı, Van.

  • Nadler, J. and Schulman, M. (2006). Favoritism, cronyism, and nepotism, Alındığı tarih:02.06.2018,adres:http://www.scu.edu/ethics/practicing/focusareas/government_et hics/introduc tion/cronyism.html

  • Örücü, E. ve Kaplan E. (2001). Kamu ve özel sektör çalışanlarında devamsızlık sorunu. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F, Yönetim ve Ekonomi, Cilt: 7, Sayı: 1, Manisa

  • Özbek, M. A. (2007). Sağlık hizmetleri sunumunda yolsuzluk: sağlık personelinin yolsuzluk algılamaları, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Anabilim Dalı.

  • Özlem, D. (2010). Etik, Ahlak Felsefesi. Say Yayınları, İstanbul.

  • Özsemerci K. (2002). Türk kamu yönetiminde yolsuzluklar, nedenleri, zararları ve çözüm önerileri, 1.Baskı, Sayıştay Başkanlığı, Ankara.

  • Şenel, B. (2012). Devamsızlık nedenleri ve maliyetinin araştırılması, Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı:3, 1-17.

  • Şimşek, Ş., Akgemci, T., Çelik, A. (2005). Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış. Adım Matbaacılık, Konya.

  • Tengilimoğlu, D. ve Tahtasakal, M. (2004). Büro etik kuralları ve bürolarda yaşanan cinsel taciz olaylarının cinsiyete göre algılanma biçimi: bir alan çalışması. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:15

  • TEPAV, (2006). Bir olgu olarak yolsuzluk: nedenler, etkiler ve çözüm önerileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Raporu, Ankara.

  • Türkkahraman, M. (2009). Teorik ve fonksiyonal açıdan toplumsal kurumlar ve kurumlar arası ilişkiler. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,14(2), 25-46.

  • Tütüncü, Ö., ve Demir M., (2003). Konaklama işletmelerinde insan kaynakları kapsamında işgücü devir hızının analizi ve Muğla Bölgesi analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 2.

  • Ülker, H. (1995). Siyasal İktidar ve Bürokrasi İlişkisi. (2) Kamu Yönetimi Disiplini Sempozyumu Bildirileri. TODAİE Yayını, Birinci Baskı, Ankara.

  • Yılmaz, A. ve Kılavuz, R. (2002). Türk kamu bürokrasisinin işlemsel sorunları üzerine notlar.Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 3(2).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics