AKDENİZ UYGARLIKLARI GEMİ RESİMLERİNİN KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİMLER AÇISINDAN ÖNEMİ VE EKSLİBRİS UYGULAMALARI

Author :  

Year-Number: 2019 -97
Yayımlanma Tarihi: 2019-09-30 20:55:38.0
Language : null
Konu : Güzel Sanatlar
Number of pages: 290-302
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Akdeniz; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının ortasında yer alan iklim ve coğrafi özellikleri sebebiyle çevrede kurulan uygarlıkların gelişiminde önemli rol oynamış bir bölgedir. Buradaki uygarlıklar birçok ürünün ticaretini yapmışlardır. Ekslibris, kitap sahibini tanıtan küçük boyutlu özgün resimlerdir. Sözcük olarak “…’nın kitaplığından” veya “…’nın kütüphanesine ait” anlamına gelen ekslibrisler uzun bir geçmişe sahip olması sebebiyle de yapıldığı dönemin kültürel özelliklerini günümüze taşır. Bu üretimler sanatçı, tasarımcı, sanatsever ve koleksiyoncu arasında bir köprü konumundadır. Bu küçük yapıtlar, özgünlükleriyle dün olduğu gibi bugün de ilgi çekmeyi sürdürmekte ve sanatçı/koleksiyoncular arasında önemli bir değiş tokuş objesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma Akdeniz Uygarlıklarının ortak bir yaşantı nesnesi konumundaki gemi görsellerinin ekslibrise yansımasını ortaya koyacaktır. Mısır, Yunan ve Fenike Uygarlıklarının gemilerinin ele alındığı çalışma bir anlamda geçmiş kültürlerin günümüz bakış açısıyla yorumlanmasıdır. Bu bağlam ile ele alınan gemi görsel örnekleri çeşitli baskı teknikleri ile özgün biçimlere dönüştürülerek çağdaş ekslibrisler ortaya konulmuştur.

Keywords

Abstract

The Mediterranean is a region which has taken an important role in development of civilizations established around due to its climatic and geographic features located in the middle of Europe, Asia and Africa continents. The civilizations here have traded many products. Ex-libris are a small unique figures which introduce the owner of book. Ex-libris, which have the Word meaning of "from ...'s library" or "belonging to ...'s library", bring the cultural features of the era they were created to today as they have a long history. It is a bridge between artist, designer, art-lover and collector. Due to their distinctness, those small art Works continue to attract attention today just like in the past, and used as an important exchange material among artists-collectors. This study will reveal the ex-libris reflection of ship visuals which are common living objects of Mediterranean Civilizations. In a sense, the study which deals with the ships of Egyptian, Greek and Phoenician Civilizations is an interpretation of past cultures with today's point of view. With thiscontext, contemporary ex-libris are intended to be revealed by transforming the ship visual samples in hand into unique forms with various printing techniques.

Keywords


  • Atalay, N. (2002), Özgün Baskı resimde Teknolojinin Rolü ve Baskı Tekniklerinin Gelişimi, Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensitüsü, İstanbul.

  • Balkozak, Özlem. (2007). Tunç Çağ’da Doğu Akdeniz’de Ticaret ve Gemi Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Braudel, Fernand (1993). Akdeniz ve Akdeniz Dünyası. Kılıçbay, M. A. (Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.

  • Erdem, Aylin Ü. (2002). Geç Tunç Çağ’da Doğu Akdeniz Ticaret Yolları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Ergün, M. (2004). “Kitapsever” ile “Kitap Tutkunu”. Adam Sanat Dergisi, (223), 67.

  • İşman, Sibel Almelek (2014). 18. ve 19. Yüzyıl Avrupa Resim Sanatında Akdeniz. Mediterra- nean Journal of Humanities. IV(1), 35-43.

  • Kaynar, Ayben (2006). Kaynak ve Dayanaklarıyla Ekslibris ve Bir Örnek Sanatçı: Hasip Pektaş. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

  • Oral, Özgür (2004). 17. Yüzyılda Akdeniz’de Osmanlı Korsanlığı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Pektaş, Hasip (2001), Ekslibris Sanatı Yaygınlaşıyor. Sanat Çevresi Dergisi, (278), 45.

  • Pektaş, Hasip (2014). Ekslibris. İED, Ankara.

  • Sarıkavak, Namık Kemal (1997). Tipografinin Temelleri. Ankara: Doruk Yayıncılık.

  • Severin, Mark F. (1949). Making A Bookplate. England: The Studio Publications Lon- don&New York.

  • Şerifoğlu, Ö. F. (2004), Kitabın Tapusu Ekslibris. Artist Dergisi, (1), 53.

  • Taş, Şafak (2003). İşlevsel Bir Kimlik, Estetik Bir İmza… Ekslibris Kitaplara Hayat Verirken… Akademist Dergisi, (6), 51/57.

  • Yalçınkaya, Deniz (2016). Antik Çağ Akdeniz Medeniyetlerinde Kullanılan Denizcilik Terimle- ri İncelemesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics