EBU’L HUSEYN EL-KUDÛRÎ’NİN EL-MUHTASAR’ININ İKİ ŞERHİ OLAN ŞERHU MUHTASARİ’L-KUDÛRÎ Lİ’L-AKTA’ İLE EL-LÜBÂB FÎ ŞERHİ’L-KİTÂB’IN MUKAYESELİ OLARAK İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2024-154
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-24 12:18:43.0
Language : Türkçe
Konu : Temel İslam Bilimleri
Number of pages: 424-430
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hicrî IV. ve V. asırlarda, Hanefî mezhebi içerisinde ortaya çıkan ve mezhep imamlarının görüşlerini mufassal bir şekilde izah eden eserleri özetleyerek kolay ve anlaşılır hale getirip mezhebin mensuplarının doğrudan istifadesine sunulan muhtasar eserlerden bir tanesi Ebu’l-Huseyn el-Kudûrî’nin eseri, el-Muhtasar’dır.  el-Muhtasar kaleme alındıktan sonra büyük şöhret sahibi olmuş, kendisinden sonra yazılmış olan birçok fıkıh kitabına temel oluşturmuş ve ulemâ indinde “Mütûn-i selâse”den biri addedilmiştir.  Hanefî Mezhebinde “el-Kitâb” ismi ile ma’ruf olan el-Muhtasara yazılmış şerhlerin içerisinden birisi İmâm’ın kendi talebesi olan Ebu Nasr el-Akta’ın yazdığı şerh olan “Şerhu muhtasari’l-Kudûrî”, diğeri hicrî XIII. asırda Abdulğanî el-Ğuneymî el-Meydânî’nin yazmış olduğu “el-Lübâb fî şerhi’l-kitâb” bazı özellikleri sebebi ile öne çıkmıştır. Bu makalede iki kitabın müellifleri hakkında kısa bilgi verildikten sonra kitapların usul ve üslûbu mukayeseli olarak incelenecektir.

Keywords

Abstract

Al-Muhtasar by Ebu al-Huseyn al-Kuduri is one of the laconic Works that summarize Works, emerged in IV. and V. centuries AH, explaining the views of Hanafi sect leaders thoroughly. After drawn up,  it had a good reputation, set ground to many subsequent works and in the ight of scholars be deemed from “al-Mutun al-Salasa”. The number commentaries to this work is quite high. However, by being his own student which enables him to reflect the scientific conditions of the same period, Abu Nasr al-Akta's commentary with Sharh Muhtasar al-Kuduri title comes to the forefront. The second important commentaries “al-Lubab fi Sharh al-Kitab” written by Abdulgani al-Guneymi al-Meydani in XIII. century AH. In this study, after giving an outline of authors, al-Lubab fi Sharh al-Kitab and sharh al-muhtasar al-Kuduri will be examined in the aspect of their methods comparatively. 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics