ANTALYA SERİK’TANTALYA SERİK’TE YAŞAYAN TÜRKMEN TAHTACILAR BOYUNDA GÖRÜLEN AĞIZ ÖZELLİKLERİ VE AZERBAYCAN TÜRKÇESİNİN ANLAMSAL YÖNDEN KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ

Author :  

Year-Number: 2024-154
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-16 12:20:14.0
Language : Türkçe
Konu : Türk Dili
Number of pages: 200-218
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ağız incelemeleri, dil çalışmaları içinde önemli bir yer tutmakta ve bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Ağız çalışmaları; bir dilin kaybolmaması, yozlaşmaması, asimile olmaması için yürütülmesi gereken, özellikle saha çalışması gerektiren araştırmalardır. Bu çalışmada özellikle etnik yapı ve ağız özelliği bakımından apayrı özellikler taşıyan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde dağılım gösteren, göçebe yaşayış tarzlarını devam ettirmelerinden dolayı dillerini koruyabilen Türkmen Tahtacıların ağız özellikleri dikkate alınmış ve çalışma neticesindeki veriler ışığında Azerbaycan Türkçesi ile ortak olan kelimeler çalışmada listelenmiştir. Geçmişte ağaç işçiliği yaparak geçimlerini sağlayan Tahtacıların, günümüzde modernleşme ve kentleşme gibi süreçler ile doğru orantılı olarak nasıl bir görünüme sahip oldukları ile ilgili literatürde az sayıda çalışmaya rastlanmaktadır. Bu çalışma konuyla ilgili yapılan çalışmaları hem desteklemek hem de yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak amacıyla kaleme alınmıştır. Bu incelemeyle, Türkmen Tahtacılar boyunun ağız özelliklerinin Azerbaycan Türkçesi özellikleriyle benzerliklerine ve Türkiye Türkçesi yazı dilinde kullanılmayan ya da kullanımı azalan kelimelerin Azerbaycan Türkçesindeki kullanım şekillerine dikkat çekilmiştir. Türkmen Tahtacılar içinde Aydınlılar olarak tabir edilen Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan boy çalışmada esas alınmıştır. Bu incelemelerde, dış faktörlerin etkisine ve aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen bölge ağzının birtakım özelliklerinin Azerbaycan Türkçesi ile hem fonetik hem de anlamsal yönden –özellikle de anlamsal yönden- benzerlikler taşıdığı tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

Dialect studies have an important place in language studies and various researches are carried out on this subject. Dialect studies are researches that need to be carried out in order to prevent the loss, degeneration and assimilation of a language, especially those that require fieldwork. In this study, the dialectal features of Turkmen Tahtacıs, who have distinct features in terms of ethnic structure and dialectal features, who are distributed in various parts of Turkey, who can preserve their language due to their nomadic lifestyle, were taken into consideration and the words in common with Azerbaijani Turkish were listed in the study in the light of the data obtained from the study. There are few studies in the literature on the appearance of Tahtacıs, who made their living by woodworking in the past, in direct proportion to processes such as modernisation and urbanisation. This study has been written both to support the studies on the subject and to shed light on the studies to be carried out. With this analysis, attention has been drawn to the similarities of the dialectal features of the Turkmen Tahtacılar tribe with the features of Azerbaijani Turkish and the usage patterns of words that are not used in the Turkish written language or whose usage has decreased in Azerbaijani Turkish. The tribe living in Serik district of Antalya, which is called Aydınlılar among Turkmen Tahtacılar, was taken as the basis of the study. In these analyses, it has been determined that some features of the regional dialect have similarities with Azerbaijani Turkish both phonetically and semantically, especially semantically, despite the influence of external factors and the passage of many years.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics