YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENENLERİN KONUŞMA BECERİLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME: DUYGUSAL YÖN ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2021-116
Yayımlanma Tarihi: 2021-04-30 13:51:11.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 329-341
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Konuşma; fiziksel, bilişsel, psikolojik, nörolojik, sosyolojik yönleri olan, iletişimin temelini oluşturan, günlük hayatta en çok kullanılan, insana özgü bir beceridir. İçgüdüsel olmayan bu yöntem, insanoğlunun kendi düşüncelerini, duygularını ve isteklerini aktarmak için gönüllü olarak ürettiği sembollerdir. Duygu ve düşüncelerin ana taşıyıcısı olan konuşma, olumlu, olumsuz, belirsiz, karışık, kızgın, üzgün gibi şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Bu araştırmada yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin konuşma becerilerinden hareketle kullandıkları ifadelerin duygusal yönünü (olumlu, olumsuz, belirsiz, karışık) belirlemek ve betimlemek amaçlanmıştır. Serbest konuşma yöntemiyle elde edilen verilerin analizinde, duygusal yön analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkçe öğrenenlerin kullandığı olumlu ifadelerin olumsuz ifadelerden biraz fazla olduğu; kadınların kullandığı olumlu ifadelerin erkeklerin kullandığı olumlu ifadelerden yüksek olduğu; dil seviyesi arttıkça olumlu ifadelerin kullanım oranının arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarından hareketle, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde duygularla ilgili disiplinler arası çalışmaların yapılması, öğrencilerin duygu durumlarını olumlu yönde etkileyebilecek eserlerin tespit edilip okuyucuya tanıtılması önerilmiştir.

Keywords

Abstract

Talk; It is a human-specific skill that has physical, cognitive, psychological, neurological, sociological aspects, forms the basis of communication, is the most used in daily life. This non-instinctive method is the symbols that human beings voluntarily produce to convey their thoughts, feelings and desires. Speech, which is the main carrier of feelings and thoughts, can appear in ways such as positive, negative, ambiguous, confused, angry, and sad. In this study, it was aimed to determine and describe the emotional side (positive, negative, ambiguous, mixed) of expressions used by learners of Turkish as a foreign language based on their speaking skills. Emotional direction analysis was used in the analysis of the data obtained by free speech method. As a result of the research, it is found that the positive expressions used by Turkish learners are slightly more than negative expressions; positive expressions used by women are higher than those used by men; It has been concluded that as the language level increases, the rate of use of positive expressions increases. Based on the results of the research, it has been suggested to conduct interdisciplinary studies on emotions in teaching Turkish as a foreign language, to identify and introduce works that can positively affect students' emotional states.

Keywords


  • Ağca, H. (1999). Sözlü anlatım. Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

  • Amanet, H. (2017). Türkçe sosyal medya metinlerinde duygu analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

  • Bulut, K. ve Türközü, O. (2019). Affective comparison of messages in narrative texts of first- and fourth-grade preservice Turkish teachers. Educational Policy Analysis and Strategic Research, 14(3), 26-40.

  • Cummings, J. A., & Sanders, L. (2019). Introduction to psychology. Saskatoon, SK: University of Saskatchewan Open Press. https://openpress. usask.ca/psy120121

  • Çiftçi, Ö. ve Kaya, M. (2020). Ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki masalların duygusal yön analizine göre değerlendirilmesi. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 799-822.

  • Doğan, Y. (2009). Konuşma becerisinin geliştirilmesine yönelik etkinlik önerileri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(1), 185-204.

  • Doğan, Y. ve Özdevecioğlu, M. (2009). Pozitif ve negatif duygusallığın çalışanların performansları üzerindeki etkisi. Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(18), 165

  • Erdoğan, Ö. (2009). Duygu durumunun problem çözme stratejileri üzerindeki etkileri. Milli Eğitim, 181, 253-276.

  • Goleman, D. (2018). Duygusal zekâ (Çev. B. Seçkin Yüksel, O. Deniztekin). Varlık Yayınları.

  • Gross, J. J., & Thompson, R. A. (2007). Emotion regulation: Conceptual foundations. In J. J. Gross (Ed.), Handbook of emotion regulation (pp. 3–24). Guilford Press.

  • Günaydın, Y. ve Arıcı, A. F. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde etkileşimli okumanın konuşma becerisine etkisi. EKEV Akademi Dergisi, 24(83), 673-696.

  • Güngör, A. (2017). Eğitimde pozitif psikolojiyi anlamak. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 15(2), 154-166.

  • Isen, A. M., Daubman, K. A. ve Nowiciki, G. P. (1987). Positive affect facilitates creative problem solving. Journal of Personality & Social Psychology,52(6), 1122-1131.

  • Kaya, M. (2020). Minik teyze öyküsünde işlenen eğitsel değerlerin duygusal yön analizi ile belirlenmesi. Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 34-42.

  • King, R. B. ve Chen, J. (2019). Emotions in education: Asian insights on the role of emotions in learning and teaching. Asia-Pacific Education Research, 28(4), 279-281.

  • Kuyumcu, B. ve Güven. M ve İnceman Kara, F. (2019). Türk ve Amerikan üniversite öğrencilerinin duygularını tanıma ve ifade etme zorluğunun pozitif-negatif duygu durumlarını yordama gücü. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9(53), 451

  • Kuyumcu, B. ve Kabasakaloğlu, A. (2018). Otantik olmanın duyuşsal iyi oluşu (pozitif-negatif duygu durumu) yordama gücü: Türk ve İngiliz üniversite öğrencileri arasında otantik olma ve pozitif-negatif duygu durumu. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 8(1), 184-193.

  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). An expanded sourcebook: Qualitative data analysis. SAGE Publications, Inc.

  • Paker, T. (2015). Durum çalışması. F. N. Seggie ve Y. Bayyurt. (Editörler). Nitel Araştırma Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları (119-134). Anı yayıncılık.

  • Parlak, C. (2015). İnsan sesinden duygu çıkarma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

  • Pekrun, R., Goetz, T, Titz, W. ve Perry, R. P. (2002). Positive emotions in education. In E. Frydenberg (Ed.), Beyond Coping: Meeting Goals, Visions, and Challenges (149-173). Oxford University Press.

  • Pekrun, R., Lichtenfeld, S., Marsh, H. W., Murayama, K. ve Goetz, T. (2017). Achievement emotions and academic performance: Longitudinal models of reciprocal effects. Child Development, 88(5), 1653–1670.

  • Tarhan, B. (2010). Çocuk tiyatrolarında içerik analizi: Ankara Devlet Tiyatrosu örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Tavşancıl, E. ve Aslan, A. E. (2001). Sözel, yazılı ve diğer materyaller için içerik analizi ve uygulama örnekleri. Epsilon Yayın.

  • Topal, M. (2011). Üniversite öğrencilerinin stresle başa çıkma stilleri ile pozitif ve negatif duygu arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Williams, K. H., Childers, C. ve Kemp, E. (2013). Stimulating and enhancing student learning through positive emotions. Journal of Teaching in Travel & Tourism, 13, 209-227.

  • Yaman, E. (2001). Konuşma sanatı. Gazi Kitabevi.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.

  • Zubaroğlu Yanardağ, M. (2017). Üniversite öğrencilerinde pozitif-negatif duygu ve sosyal desteğin incelenmesi: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(22), 278-294.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics