ÖNLİSANS PROGRAMLARINDA MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MUHASEBE EĞİTİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Author :  

Year-Number: 2020-102
Language : Türkçe
Konu : Muhasebe, Ekonomi
Number of pages: 276-293
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı Harran Üniversitesi’nde farklı meslek yüksekokullarında önlisans programlarında eğitim gören öğrencilerin aldıkları muhasebe derslerinin verimliliğini etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Bu amaçla Harran Üniversitesi’nde farklı meslek yüksekokullarında eğitim gören 103 öğrenciye anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışması 6 tanımlayıcı, 28 açıklayıcı olmak üzere toplamda 34 sorudan oluşmaktadır. Çalışmada 28 açıklayıcı soruya faktör analizi uygulanarak 4 farklı faktör grubuna ayrılmıştır. Ayrıca yöntem olarak Anova testi (Varyans analizi), T-testi (Bağımsız örneklem testi) ve regresyon analizi tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda; ders anlatım teknikleri, dersin içeriği ve öğretici ile ilgili faktörler öğrencilerin haftada gördükleri muhasebe dersleri, aldıkları muhasebe dersi türü ve cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ayrıca regresyon analizi sonucunda; cinsiyet ile öğrencilerin dersten mesleki beklentileri faktörü arasında, öğrencilerin haftada aldıkları muhasebe ders saati ile ders anlatım teknikleri ve öğretici ile ilgili faktörler arasında, muhasebe ders türü ile ders anlatım teknikleri faktörü arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The purpose of this study is to investigate the factors affecting the efficiency of the accounting courses taken by students studying at associate degree programs in different vocational schools at Harran University. For this purpose, a survey study was applied to 103 students studying in different vocational schools at Harran University. The survey consists of total 34 questions which in 6 descriptive and 28 explanatory. In the study, factor analysis was applied to 28 explanatory questions and divided into 4 different factor groups. In addition, Anova test (Variance analysis), T-test (Independent sample test) and regression analysis were preferred as a method. In the results of study; lecture techniques, course content and tutorial related factors show significant differences according to accounting lessons students take per week, type of accounting lessons and gender. In addition, as a result of regression analysis; it has been concluded that there is a relationship between gender and the professional expectations of students from the course, between the accounting lesson hours that students take per week and the lectures techniques and tutorial related factors between the accounting lesson type and the lecture techniques factor.

Keywords


  • Abdioğlu, Hasan., Büyükşalvarcı, Ahmet., ve İşgüden, Burcu, (2012). “ Muhasebe ve Finans Dersi Alan Öğrencilerin Yaşam Değeri Yönelimlerini Oluşturan Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, C.8, S.15, s.1-18.

  • Akpınar, Sema., ve Yıldız, Şule, (2018). “Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Muhasebe Algı- larına Yönelik Metaforlar”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S. 77, s. 91-114.

  • Aksu, İbrahim., ve Tursun, Mehmet, (2018). “Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Motivasyon ve Beklenti Düzeylerinin Akademik Başarılarına Etkisi”, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, C.9, S.2, s. 17-31.

  • Alkan, Alper Tunaga., ve Tuncez, Hacı Arif, (2019). “Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Ebe- veynlerine Yönelik Muhasebe Meslek Algısı: Saha Araştırması”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, s.79-92.

  • Alkan, Gönül, (2015). ”İşletmelerin Önlisans Muhasebe Eğitiminden Beklentileri: İzmir'de Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, C.17, S.1, s.137-158.

  • Atmaca, Metin., ve Coşgun, Nurcan, (2014). “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne Bağlı Meslek Yüksek Okullarında Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Motivasyonlarının ve Beklentilerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , C.4 S.1, s.167-184.

  • Bekçi, İsmail., Titiz, İsmet., ve Ömürbek, Nuri, (2006). “Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Bilgisayarlı Muhasebe Dersine Bakış Açılarına İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S.19. s. 166-175.

  • Büyüköztürk, Şener, (2002). “Faktör Analizi: Temel Kavramlar ve Ölçek Geliştirmede Kulla- nımı”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, C.32, S.32, s. 470-483.

  • Ceylan, Pınar., ve Terzi, Serkan, (2016). “Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Meslek Etiği Algılamalarının İncelenmesi: Çankırı Karatekin Üniversitesi Örneği”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C.13, S.3, s.312-327.

  • Çakır, Nazife., Canbaz, Serdal., ve Gümüş, Serpil, (2014). “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimindeki Algı ve Beklentilerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Uzunköprü MYO Örneği”, Uluslararası Hakemli Pazarlama Ve Pazar Araştırmaları Dergisi , C.1, S. 2, s.78-94.

  • Çelenk, Hakan., Atmaca, Metin., ve Horasan, Emre, (2010). “Marmara Üniversitesi'nde Muha- sebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Muhasebe Alanına Bakış Açılarının Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Öner Dergisi , C.9, S.33, s.159-171.

  • Çil Koçyiğit, Seyhan., Doğan, Emine., ve Taş, Emine, (2016). “Sağlık Yönetimi Bölümü Öğ- rencilerinin Muhasebe Derslerindeki Başarılarını Etkileyen Faktörlerle İlgili Görüşlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Örneği”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.8, S.16, s.222252.

  • Demir, Mehmet., ve Çam. Mustafa. (2006). “Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Öğ- reniminde Başarılarını Olumsuz Etkileyen Faktörlere İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S.32, s.1-11.

  • Dinç, Engin, (2008). “Meslek Seçiminde Etkili Faktörlerin İncelenmesi: Meslek Yüksek Okulu- Muhasebe Programı Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.16, s. 90-106.

  • Erol Fidan, Meral, (2012). “Üniversitelerde Muhasebe Dersini Powerpoint Sunumu ve Klasik Yöntem ile Alan Öğrenciler Arasındaki Farklılıklar: Bilecik Üniversitesi Örneği”, Journal of Yasar University, C.25, S.7, s. 4281-4306.

  • Eymen, U. Erman, (2007). SPSS 15.0 İle Veri Analizi, İstatistik Merkezi, Yayın 1, 167.

  • Güney, Cengiz, (2017). “Maliyet Muhasebesi Dersi Alan Öğrencilerin Derse Yönelik Algıları- nın Tespiti: Gazanfer Bilge Meslek Yüksekokulu Örneği”, Muhasebe ve Denetime Bakış, C.17, S.11, s. 115-134.

  • Karcıoğlu, Reşat., Ağırman, Ensar., ve Özcan, Muhammet, (2016). “Ön Lisans ve Lisans Düze- yinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarına Etki Eden Faktörler: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Üzerine Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.20, S.4, s. 1535-1548.

  • Kaya, Uğur, (2007). “İlk Defa Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Derse Yönelik Algılamaları Üzerine Bir Alan Araştırması: Karadeniz Teknik Üniversitesi Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi S.36, s.125-133.

  • Kılıç, Selim, (2013). “Doğrusal Regresyon Analizi”, Journal Of Mood Disorders, C.3, S.2, s. 90-92.

  • Kızıl, Cevdet., Çelik, İsmail., Akman, Vedat., ve Danışman, Dilan, (2015). “Muhasebe Dersini İlk Kez Alan Öğrencilerin Başarısına Etki Eden Faktörlerin Tespiti: Yalova Üniversitesi’nde Bir Uygulama”, İşletme Bilimi Dergisi, C.3, S.2, s.127-165.

  • Kutlu, H. Ali., Öztürk, Seyhan., Yılmaz, Tuncer., ve Gerekan, Bekir, (2017. “Muhasebe Eğiti- minde Ölçme Ve Değerlendirme: Öğrencilerin Bakışı Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S.74, s. 15-36.

  • Liu, Chang., Marchewka, Jack.T., Lu, June., Yu, Sheng, (2005). “Beyond Concern: A Privacy- Trust Behavioral Intention Model Of Electronic Commerce”, Journal Of Information & Management, V.42, I.2, p. 289-304.

  • Rennie, Kimberly. M,(1997). "Exploratory And Confirmatory Rotation Strategies in Explorato- ry Factor Analysis". Paper Presented At The Annual Meeting Of The Southwest Educational Research Association (Austin, January).

  • Sayın, Şevket., Yeğinboy, Yasemin., ve Tektüfekçi, Fatma, (2005). “Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF' de Öğrenci Açısından ve Alt Yapı Bakımından Muhasebe ve Finansman Eğitiminin Etkinliğinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma”, Mufad Journal, S.25, s. 101-108.

  • Şerbetçi, Ahmet., ve Yardımcıoğlu, Mahmut, (2017). “Muhasebe Dersinde Başarıyı Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S.76, s. 41-62.

  • Tabachnick, Barbara. G, and Fideli, Linda.S, (2001). Using Multivariate Statistics (Fourth Edi- tion).Boston: Ally And Bacon.

  • Tatlidil, Hüseyin, (1992), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Engin Yayınları. Ankara.

  • Terim, Burak., ve Öztürk, Ahmet, (2009). “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimine Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Gördes Meslek Yüksekokulunda Bir Uygulama”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , C.7, S.2, s.153168.

  • Tugay, Osman., ve Ömürbek, Vesile, (2014). “Meslek Yüksekokullarında Verilen Muhasebe Derslerinin Uygulamada Kullanılma Düzeyi ve Yeterliliği Üzerine Bir Araştırma”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.3, S.7, s. 53-74.

  • Yıldırım, Suat, (2005),“Genel Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Derse İlişkin Beklentileri ve Başarı Durumlarının Değerlendirilmesi,” Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, C.14, S.44, s. 1-14.

  • Yılmaz, Züleyha., ve Şahin, Zeynep, (2017), “ Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Yeşil Muha- sebe Konusundaki Algıları ve Farkındalıkları”, Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi , C.3, S.1, s.110-122.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics