BİR İŞ-UĞRAŞ TERAPİSİ OLARAK YEMEK TERAPİSİNİN HUZUREVİNDE YAŞAYAN KADIN YAŞLILARDA ORTAYA ÇIKAN DEPRESYON VE ANKSİYETE DÜZEYLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2018-85
Language : null
Konu : Psikoloji
Number of pages: 639-648
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada, huzurevinde yaşayan kadınlarda depresyon ve anksiyetenin azaltılmasında yemek terapisinin etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bu kapsamda, 11 deney ve 11 kontrol grubu olmak üzere 22 huzurevinde yaşayan 65 yaş üzeri kadın katılımcı 5 haftalık süreyle 10 günlük terapötik etkinliğe alınmıştır. Araştırmada yer alan katılımcılara öntest-sontest olmak üzere Geriatrik Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Envanteri uygulanarak, terapilerin katılımcıların depresyon ve anksiyete düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre yapılan terapi programı hem depresyon, hem de anksiyete düzeylerini düşürmede oldukça etkili sonuçlar vermiştir. Terapi öncesi deney ve kontrol grubunun depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yokken (p>0,05), terapi sonrasında bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Deney grubunun hem anksiyete, hem depresyon puanları terapi öncesi ve sonrasına göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiştir (p<0,05). Kontrol grubunun ise terapi öncesi ve sonrasında depresyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmezken (p>0,05), anksiyete düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede artmıştır (p<0,05).

Keywords

Abstract

In this research, it was aimed to examine effectiveness of cooking therapy on decreasing of depression and anxiety of old women living in home care houses. In the research, 22 total of old women living home care house including 11 experiment and 11 control group were subjected to therapeutic cooking action for 5 week and 10 day duration. Geriatric Drepression Scale and Beck Anxiety Scale were applied to participants as test-retest, and effects of therapy on depression and anxiety levels were examined in the research. According to results of the study, applied therapy program gave affective results to reduce both depression and anxiety levels. Although there were not statistically significant differences between depression and anxiety levels of experiment and control groups (p>0,05), there were statistically significant differences found after therapy (p<0,05). Both depression and anxiety levels of experiment group showed statistically significant decreases before and after therapy (p<0,05). In the control group, although there was not a statistically significant difference in levels of depression before and after therapy (p>0,05), anxiety levels significantly increased (p<0,05).

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics