İ.S. ŞMELYOV’UN ‘HAC’(BOGOMOLYE) ADLI ESERİNDE KUTSAL ÜÇLÜ SERGİ MANASTIR (Svyato Troitse Sergieva Lavra) ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN ‘MANASTIR’ KAVRAMINA BAKIŞI

Author :  

Year-Number: 2017-63
Language : null
Konu : Rus Dili ve Edebiyatı
Number of pages: 785-792
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ruslarda aziz ve azizlikle ilgili kabul gören önemli inanç ve uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalardan bir tanesi de ‘hac’ ziyaretidir. Bu makalede de İvan Sergeyeviç Şmelyov’un ‘Hac’(Bogomolye) adlı uzun öyküsünde Kutsal Üçlü Sergi Manastır’ı (Svyato Troitse Sergieva Lavra), İ.S. Şmelyov’un bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Aynı zamanda eserin seyyah (hojenıy) türüne benzerliği de dikkatlere sunulmuştur. Eserde, yaşatılan hac (hojenıy) gelenekleri ele alınmıştır. Yazarın, manastırı anlatırken koku, renk ve ses sembolleri örnek olarak bolca kullandığı gözlemlenmiştir. Bu semboller kullanılırken manastırın tasviri olumlu ifadelerle yapılmıştır: Mis gibi kokular; parlak ve sıcak renkler; gücü, kudreti temsil eden ses motifleri kullanılmıştır. Hac farizasını yerine getiren insanların Tanrı’ya ve her türlü mahlukata karşı hissettikleri duyguları, verilen örneklerle bütünleşmektedir. Kirlerinden arınmak için Aziz’e yani manastıra giden hacıların günlük meşgalelerden ne kadar uzaklaşırlarsa o kadar temizleneceğine inandıkları vurgulanmıştır. Benliklerinden sıyrılma adına, yolda karşılaştıkları kötü şeylerden uzak durma gözler önüne serilmiştir. Manastırda hayatın ölçülü ve sakin olduğundan bahsedilmiş, aceleciliğe yer olmadığı anlatılmıştır.

Keywords

Abstract

Beliefs and rituals related to the cult of Saints have an important role in the lives of Russian Orthodox Christians. One of such rituals is “pilgrimage”. The theme of this article is the Holy Trinity-Saint Sergius Lavra, and how I.S. Shmelev depicted it in his short novel Pilgrimage. Moreover, in this work there is a depiction of such a religious ritual as “wandering”; Rituals that accompany wandering are depicted. We can see that the author uses abundantly such images as smells, colours and sounds while describing the monastery. By using these images, he shows the monastery’s atmosphere in a good light. The smells of musk, warm and bright colours, sounds express the power and greatness of the monastery. Feelings of people who perform the pilgrimage ritual express their attitude towards God and all living beings on earth and are masterfully describe via illustrations. It is emphasised that pilgrims who departed to saints to the monastery for purifying themselves of filth believe that the more they detach themselves from daily routine, the stronger their purification will be. It is shown that for getting rid of selfishness one should give up all that bad that he or she encounters on the way. The monastery’s peaceful and ordered life is described. The life where there is no place for vanity.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics