ETNİK MERKEZCİLİKTEN HEMŞEHRİLİĞE: TÜKETİCİLERİN YAŞADIKLARI ŞEHİRDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ DİĞER ÜRÜNLERE TERCİH ETME EĞİLİMLERİ ÜZERİNE KAYSERİ’DE BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2017-47
Language : null
Konu : İşletme, Pazarlama, Tüketici Davranışı
Number of pages: 390-409
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Etnosentrizm (etnik merkezcilik) eğilimli tüketicilerin bir ürün satın alırken öncelikle yerli ürünleri tercih ettikleri görülmektedir. Tüketicilerin yerli ürünleri yabancı ürünlere tercih etmesine neden olan faktörler bir şehirde yaşayan insanların o şehirde üretilen ürünleri tercih etmelerine de neden olabilir. Hemşehrilik, doğum yeri aynı olan veya aynı yere ait olma hissine sahip insanlar arasındaki ilişkileri ve bağları tanımlamaktadır. Bu bağların bir toplumsal kimlik olarak kullanıldığına da rastlanılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, etnik merkezcilik ve hemşehrilik ilişkilerini teorik olarak değerlendirmek, farklı satın alma tarzlarının Kayseri’de üretilen ürünleri satın alma eğilimi ve satın alma davranışı üzerinde etkili olup olmadığını belirlemektir. Araştırma sonucunda tüketicilerin satın alma tarzları ile yaşanılan şehirde üretilen ürünleri diğerlerine tercih etme eğilimleri ve satın alma davranışları arasında ilişkiler olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Ayrıca tüketicilerin yaş ve eğitim durumları itibariyle yaşadıkları şehirde üretilen ürünleri tercih etme eğilimleri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

It is seen that ethnocentric inclined consumers primarily prefer local products. Factors which cause consumers to prefer local products can cause them to buy products produced in the city in which they live. Citizenship is defined as the relationship which exists among people who are born in the same country and who feel that they belong to the same place. It has been found that sometimes these relationships are used as a social identity. The main purpose of this study is to evaluate the relationship between ethnocentrism and citizenship behaviors and to determine whether or not different buying styles have an effect on the tendency to buy products produced in Kayseri and buying behaviors. According to the research results, we obtain findings, which show that there are relations between consumers’ decision-making styles & tendencies to prefer goods that are produced in the place of residence to others and purchase behaviors. Also we reach to the conclusion that there are significant differences between tendencies to prefer goods that are produced in the place of residence in terms of consumers’ age and education states.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics