TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜ’NÜN BÖLGESEL ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2016-29
Language : null
Konu : Coğrafya
Number of pages: 54-69
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İşgücü ekonomik faaliyetlerin en önemli aktörlerinden biridir. Yapılan ekonomik faaliyetin niteliğine göre üretime katkısı değişkenlik göstermektedir. İşgücünün önemi, günümüz sanayi faaliyetlerinde tek başına lokasyon belirleyebilir konuma gelmiştir. Gelişmiş toplumlarda işgücü, toplam nüfus içinde önemli bir miktar oluştururken, gelişmekte olan ekonomilerde bu oran %50’ler civarında hatta bazı ülkelerde daha da düşük değerlerdedir. Bu durum ülkelerde kişi başı gelirin düşmesine neden olmaktadır. Gelişmiş toplumlarda işgücünün toplam nüfus içinde payının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri kadın işgücünün iş hayatında olmasıdır. Bu çalışmada ülkelerin ekonomilerinde en önemli unsurlardan biri olan kadın işgücünün bölgeler arası dağılımı analiz edilmiştir. Bu analiz yapılırken ülkemizdeki kadın işgücünün bölgelere göre dağılımı ve bunun sebep sonuçları coğrafya prensipleri çerçevesinde açıklama amaçlanmıştır. Bölgeler arası farklılıklar ortaya konmuş, bu farklılıkların se

Keywords

Abstract

Labor is the most important actors of economic activity. According to economic activities quality, these activities contrubition to production varies. The importance of labour, can determine today's industrial activities a stand-alone locations. While labor in developed societies, creating a significant amount of the total population, in developing economies this rate is around 50% , even some countries lower values. In this case, leads to decline in per capita income. One of the most important cause of the high share of the total population in the labour in developed societies is female worforce involved in business. In this study, the inter-regional distribution of the female labor force is one of the most important elements in the economy of the countries analyzed. According to the reason for this distribution and the results of this analysis, while female labor force in our country aimed explanation within the framework of principles of geography. Has revealed regional differenc

Keywords


  • Aslan, O. E., (2006), “Cumhuriyet ve Kadın Memurlar”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 39 sayı 4, 117149, Ankara.

  • Dayıoğlu, M. ; Kırdar M. G., (2010), Türkiye'de Kadınların İşgücüne Katılımında Belirleyici Etkenler ve Eğilimler, Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası Refah ve Sosyal Politika Analitik Çalışma Programı, Çalışma Raporu Sayı: 5, Ankara.

  • Karabıyık, İ., (2012), “Türkiye’de Çalıma Hayatında Kadın İstihdamı”, Marmara Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, YIL 2012, CLT XXXII, SAYI I, S. 231-260, İstanbul.

  • Kocacık, F.; Gökkaya,S.B., (2005), “Türkiye’de Çalışan Kadınlar ve Sorunları”, Cumhuriyet Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:6, Sayı; 1, Sivas.

  • Korkmaz, Â.; Korkut, G., (2012), “Türkiye’de Kadının İşgücüne Katılımının Belirleyicileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Y.2012, C.17, S.2, S.41-65, Isparta.

  • Önder, N. (2013), “Türkiye’de Kadın İşgücünün Görünümü”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ba- kanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü Genel Müdür V., ÇSGB Çalışma Dünyası Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, Sayfa: 35-61, Ankara.

  • Özaydın, M, 2014, “Türkiye’de Çalışan Kadın Olmak”, SASAM Enstitüsü, Ankara.

  • Veric Sher, 2014, “Female Labor Force Participation in Developing Countries”, IZA World of Labor 2014: 87 doi: 10,15185/izawol.87, wol.iza.org, India and IZA Germany.

  • Özgüç, N., (1998), Kadınların Coğrafyası, İstanbul; Çantay Kitapevi, İstanbul.

  • Taymaz, E, (2010), Büyüme, İstihdam, Vasıflar ve Kadın İşgücü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası Refah ve Sosyal Politika Analitik Çalışma Programı, Çalışma Raporu Sayı: 6, Ankara.

  • Tansel, A. (2012) 2050’ye Doğru Nüfus Bilim ve Yönetim: İşgücü Piyasasına Bakış, TU- SİAD-T/2012-11/536, İstanbul.

  • Erdut, T., (2005), “İşgücü Piyasasında Enformelleşme ve Kadın İşgücü”, Çalışma ve Toplum, Sayı: 3, s. 11-49, İstanbul.

  • Tümertekin, E.; Özgüç, N., (2015), Ekonomik Coğrafya; Küreselleşme ve Kalkınma, Çantay Kitapevi, İstanbul

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics