MANASTIR’IN UNUTULMAZ GÜNLERİ VE MANASTIR HAKKINDA KISA BİR DEĞERLENDİRME

Author :  

Year-Number: 2019 -96
Language : null
Konu : TARİH
Number of pages: 417-427
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Manastır, Osmanlı Devleti’nde II.Meşrutiyet’i hazırlayan önemli merkezlerden biridir. Bunun nedeni bu bölgede faaliyet göstermek merkeze oranla daha serbest ve kolay olmuştur. Manastır’ın bu yönüyle diğer Osmanlı şehirlerine oranla daha farklı bir yapıda olduğunu ifade etmemiz mümkündür. Özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine rastlayan tarihlerde devletin merkezi otoritesinin zayıflamaya başlaması da Manastır’ın daha serbest bir hal almasını hızlandırmıştır. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi ve bu süreci hazırlayan olaylar ve gelişmeler bazında, Manastır tarihi önemle incelenmesi gereken bir alandır. Bunun için doğru bilgiler elde ederek, bir sonuca ulaşmak gerekir. Yaptığımız çalışmada bu ilkeler doğrultusunda, Manastır’ın II. Meşrutiyet’in ilan edilmesindeki rolü ve bu bağlamda Abdülmecid Fehmi’nin Manastır’ın Unutulmaz Günleri adlı Osmanlıca eserinin transkripsiyonunu sağlayarak bir bütün içinde, neden- sonuç ilişkisi dahilinde irdeleyerek, objektiflik ilkesi gereğince olumlu-olumsuz yanları kaynaklar ışığında, bilimsel bir perspektifle değerlendirilecektir.

Keywords

Abstract

Monastery in the Ottoman Empire II. It is one of the important centers preparing the constitutional monarchy. Because moving here has been more free and easier than the center. II. On the basis of the processes and developments that prepared this declaration, the monastery history is an area that must be examined with importance. By achieving the right information for this, you need to reach a conclusion. According to these principles in our study, the monastery II. In this context, the role of the proclamation of the Constitutional Monarchy and the Ottoman Unforgettable Days of the monumental works of the Ottoman Empire by providing a transcription of the whole, within the cause-effect relationship, by examining the positive-negative aspects in the light of the sources, with a scientific perspective will be evaluated.

Keywords


  • Akşin, Sina, (1996), Jön Türkler ve İttihat ve Terakki, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Birol, Nurettin ; Akpınar, Deniz, (2015), “XIX. Yüzyıl Sonlarında Manastır Vilâyeti Ve Vali Halil Rıfat Paşa’nın Faaliyetleri (1887-1889)”, Asos Journal Akademik Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 14, s.140-156.

  • Çavdar, T., (2001), Tâlat Paşa, İmge Kitabevi, İstanbul.

  • Çağ, Galip, (2010), “XVI. Ve XVII. Yüzyıllarda Osmanlı Hakimiyetinde Manastır” (Basılma- mış Doktora Tezi), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , Sakarya.

  • Ertan, Temuçin, Faik, (2017), Başlangıçtan Günümüze Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Siyasal Yayınevi, Ankara.

  • Gümüşsoy, Emine, (2008), “II.Meşrutiyeti Hazırlayan Bir Merkez: Ohri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.IV., S.XVIII., Isparta, s.54-70.

  • İrtem, Süleyman, Kani, (1999), Yıldız ve Jön Türkler, Haz. Osman Kocabaşoğlu, İstanbul.

  • Karal, Enver, Ziya, (2010), Büyük Osmanlı Tarihi, C.IV., Türk Tarih Kurumu Yayınları, Anka- ra.

  • Karta, Nurullah, (2015), “Manastır Şehrinin Sosyal Ve Ekonomik Durumu (1482- 1615)”,Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. VIII., S.XLI., s.459.

  • Kuran, Ahmet, Bedevi, (1945), İnkılâp Tarihimiz ve Jön Türkler, Tan Matbaası, İstanbul.

  • Prifti, Kristaq (2003), “Manastır”, Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA), Ankara:Türkiye Diyanet Vakfı, C. XXVII, s.562-563.

  • Uysal, Mehmet, Ali.; Kartal, Kazım, (2018), “XIX.Yüzyılın İlk Yarısında Ağlasun ve İncir Kazalarının Sosyal ve İktisadi Yapısı (1830-1850)”, Gece Akademi Yayınları, Ankara.

  • Uzunçarşılı, İsmail, Hakkı, (2003), Resneli Niyazi Hatıratı, Örgün Yayınevi, İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics