11-12 YAŞ GRUBU ORTAOKUL ÇOCUKLARINDA OBEZİTE, FİZİKSEL AKTİVİTE, OKSİJEN SATÜRASYONU VE BAZI MOTORİK ÖLÇÜM DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ (kesitsel bir çalışma)

Author:

Year-Number: 2017-56
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Spor ve Sağlık
Number of pages: 144-155
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ortaokulda okuyan 11 ve 12 yaş grubu çocuklardan bir kesit ile; obezite, fiziksel aktivite ve bazı fiziksel ölçüm değerleri bilgilerine ilişkin spesifik durum tespiti yapmaktır. Araştırma örneklemi olarak, her kesimden öğrenci barındırdığı varsayılan Batman il merkezinde yeralan bir ortaokul seçildi. Çalışmaya 328 öğrencinin verileri dahil edilmiştir. Beden Kitle İndeksi (BKİ) persentillerine göre, tüm öğrencilerin zayıflık oranı % 20,4, normal % 68,3, hafif kilolu % 7,3 ve obez % 4 olarak tespit edildi. Bu çalışmadaki hafif kilolu veya obez oranı, batı illerinde yapılan çalışma verilerinden daha düşük olduğu görüldü. Kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre daha az fiziksel aktiviteye katıldıkları tespit edildi. Beden eğitimi dersinin 1 gün olduğu düşünüldüğünde, 2 gün ve üzeri sıklıkla fiziksel aktiviteye katılım oranı tüm öğrencilerde % 81,1 ile yüksek olarak kaydedildi. Erkeklerde fiziksel aktivite gün sayısı ve oksijen satürasyonunun diğer ölçüm değerleri ile anlamlı herhangi bir ilişkisi bulunmadı. Erkeklerde el kavrama kuvveti ile boy, kilo, BKİ ve dikey sıçrama arasında ileri dercede anlamlı pozitif ilişki bulundu. Erkeklerde dikey sıçramanın; boy ve BKİ ile pozitif ilişkisi anlamlı bulunurken kilo ile beklenen negatif ilişkisi bulunamadı. Erkeklerden farklı olarak kızlarda fiziksel aktivite gün sayısının; BKİ, dikey sıçrama ve oksijen satürasyonu ile pozitif ilişkisi anlamlı bulundu. Kızlarda el kavrama kuvvetinin; boy, kilo, BKİ ve dikey sıçrama ile ileri derecede pozitif ilişkisi bulundu. Obezite ile mücadelede zayıf çocuklar ihmal edilmemeli, fiziksel aktivite önerilerinin yanında yeterli ve dengeli beslenme çözümleri aranmalıdır.

Keywords

Abstract

The purpose of this study was to examine the effect of age and sex, obesity, physical activity, and some physical measurement values. As a research sample, a secondary school located in the Batman province center, which is assumed to have students from all walks of life, was selected. Anthropometric and motoric measurement values of 328 students were taken into the study. According to the Body Mass Index (BMI) percentiles, the overall rate of weakness of all students was 20,4 %, normal 68,3 %, mild weighted 7,3 % and obese 4 %. It was seen that the mild overweight or obesity rate in this study was lower than the study data in the western illusions. It was found that female students participated in less physical activity than male students. When the physical education course was considered to be 1 day, the rate of participation in physical activity over 2 days and frequent physical activity was recorded as 81,1 % in all students. There was no significant relationship between the number of days of physical activity in men and other measured values of oxygen saturation. There was a significant positive correlation between hand grip strength and height, weight, BMI and vertical jump in males. In men, the vertical jumper; Positive correlation with height and BMI was found significant, but negative correlation with weight was not found. Unlike males, the number of days of physical activity in females; BMI was found to be positively related to vertical jump and oxygen saturation. In girls, hand grip strength, were found to be positive at advanced level with height, weight, BMI and vertical jump. Weak children in obesity and fighting should not be neglected, besides physical activity suggestions, adequate and balanced nutrition solutions should be sought.

Keywords