BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ATILGANLIK DÜZEYLERİ VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ REKREASYON BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ)

Author:

Year-Number: 2016-25
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Spor Bilimleri
Number of pages: 332-340
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, Kocaeli Üniversitesi Rekreasyon Bölümü öğrencilerinin atılganlık düzeyleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesidir. Araştırma grubunu Kocaeli Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Rekreasyon Bölümünde eğitim alan 213 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Rathus (1977) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Voltan (1980) tarafından yapılan “Rathus Atılganlık Ölçeği” ve Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması ise Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan “Problem Çözme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere tanımlayıcı istatistik işlemler yapıldıktan sonra, Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Faktörlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; araştırma grubunun atılganlık düzeyi ve problem çözme becerilerinin cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde hem atılganlık düzeyinde hem de problem çözme becerilerinde anlamlı bir farklılık bulun

Keywords

Abstract

In this study, the purpose of research is students of recreation department at Kocaeli University investigation of assertiveness level and problem solving skills. The research group is constitutes of 213 students. As data collection tool, consisting, Assertiveness Level Scale that developed by Rathus (1977) and Turkish adaptation of this scale Voltan (1980). Problem Solving Skills Scale that developed Heppner and Peterson (1982) and Turkish adaptation of this scale Sahin, Sahin and Heppner (1993). The data was analyzed using Descriptive Statistic, Independent Samples T-Test, One Way Anova and Pearson Correlation Test. As result of this study, research group of assertiveness level and problem solving skills was compare according to gender, its found statistically significaant (p<0.05). But, assertiveness level and problem solving skills was compare according to licensed athletes, sports branches and age, its no found statistically significant all of variables (p>0.05).

Keywords