FERDÎYETÇİLİKTEN TOPLUMSAL FAYDAYA: YAKUP KADRİ’NİN FARKLI EDEBÎ ANLAYIŞLARI ÜZERİNDEN YAZDIĞI İKİ HİKÂYE ÜZERİNE BİR İNCELEME

Author:

Year-Number: 2019-93
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyal Bilimler
Number of pages: 324-334
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sanata Fecr-i Âtî edebi topluluğuyla başlayan Yakup Kadri, ilk dönem eserlerini yine bu topluluğun temaları çerçevesinde işler. Fecr-i Âtî’ nin yazar ve şairlerinin birçok edebî faaliyeti gerçekleştirmek vaadi, dönemde her ne kadar dikkat çekse de ortak bir edebî anlayışlarının olmaması ve Servet-i Fünûn şair ve yazarlarından bir adım ileriye gidememesi topluluğun hızlıca dağılmasına yol açar. Topluluktan ayrılan şair ve yazarların birçoğu Milli Edebiyat sahasında yazmaya devam eder. Balkan Savaşları’ nın etkisiyle yazarda millî şuur güçlenir. Yazarın, Fecr-i Âtî edebî topluluğu ile Millî Edebiyat Dönemi’nde yazmış olduğu iki hikâyesinin; tema ve dil açısından değişimini, dönemin sosyal ve siyasal olayların ruhunda bıraktığı izleri ve ona göre şekillenen kalemi bu bildiride incelenmiştir. Yazarın Fecr-i Âtî’ de yer alırken yazdığı “Bir Kadın Meselesi”nde konu, topluluğun sanat anlayışına paralel, bireyi anlatırken Milli Edebiyat Dönemi’nde yazdığı “Köyünü Kaybeden Kadın” adlı hikâyesinde ise Yakup Kadri’nin bir önceki devre göre tarz değişimi ile topluma yakın bir anlayışla yazdığı görülür.

Keywords

Abstract

Beginning to art with Dawn of Future movement, Yakup Kadri has his works on theme of that movement. Authors and poets of this movement has a lot of goals to reach make it a notable move for literature, but not having a specific style and not being able to be better than New Literature Movement’s artists leads to being apart for Dawn of Future movement. Many artists keep on having works with National Literature Movement. Nationalism becomes primary due to Balkan Wars. Both of these stories in the article is discussed about theme and language style change, the effects of political and social issues, and the author’s writing style in terms of Dawn of Future and National Literature Movements characteristics. A Woman Issue, in Dawn of Future Movement, is parallel in terms of topic and literary view and it is about individualism whereas The Woman Losing Her Village, in National Literature Movement, The author is closer to society and the writing style is seen.

Keywords