VURMALI ÇALGILAR DERECELİ PUANLAMA ANAHTARI TASARIMI VE GELENEKSEL PUANLAMA YÖNTEMİ İLE İLİŞKİ VE FARKLILIĞIN TESPİT EDİLMESİ

Author:

Year-Number: 2018-84
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Müzik Eğitimi
Number of pages: 500-518
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye’de vurmalı çalgılar eğitimi veren birçok kurum bulunmaktadır. Bu kurumların başında devlet konservatuvarlarının vurmalı çalgılar bölümleri gelmektedir. Bu bölümler solist ve orkestra sanatçısı yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu anlamda ortaya koyulan eğitim uzun soluklu düşünülmektedir. İlköğretim döneminde başlayan eğitim-öğretim lisans seviyesine kadar devam etmekte, lisansüstü öğretim ayrıca verilebilmektedir. Araştırma, bu kurumların vize ve sene sonu sınavlarında öğrenci performanslarını objektif şekilde ölçmeye yönelik bir dereceli puanlama anahtarı tasarlanmasını; tasarlanan dereceli puanlama anahtarı ve geleneksel puanlama yöntemi ile verilen performans notlarının uyumluluğunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak vurmalı çalgılar eğitiminin önemli bir boyutu olan ölçmeyi güçlü kılmak amacıyla tasarlanan dereceli puanlama anahtarının, geleneksel puanlama yöntemi ile yüksek düzeyde uyumlu ve ilişkili olduğu, buradan hareketle; uygulanan grup üzerinde objektif bir ölçme yaptığı da düşünülebilir.

Keywords

Abstract

There are many institutions that provide percussion education in Turkey. The main institutions among these are the percussion instruments divisions of state conservatoires. These sections aim to train up soloists and orchestra artists. The education put forward in this sense is considered to be in long term. The education starts in the primary education period and goes on until the undergraduate level. Graduate education can also be given. The aim of the research is to design a scoring key to objectively measure student performances in the midterm and final exams of these institutions and to analyze the compatibility of performance grades given by the scoring key and the traditional scoring method. Moving from this aim; the relationship between the graded scoring key designed and the scores given by the traditional scoring method and the level of the difference were searched. As a result, it is concluded that the graduated scoring key, designed to make the measurement an important dimension of percussive training, is highly compatible and correlated with the traditional scoring method; it can also be considered to have made an objective measurement on the applied group.

Keywords