TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ: YÜKSEKÖĞRETİM ELEMANLARININ SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİNE YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME

Author:

Year-Number: 2018-81
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Siyaset Bilimi
Number of pages: 318-328
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Siyasi partiler modern demokratik sistemlerde vazgeçilmez ve temel unsurlar olarak kabul edilmektedir. Demokrasi için bu denli önem taşıyan siyasi partilerin günümüzde her ne kadar oldukça farklı işlevler yerine getirseler de bazı temel ve ortak işlevleri bulunmaktadır. Hiç şüphesiz siyasi partiler bu işlevlerini yerine getirmek için bir örgüte ihtiyaç duymakta ve bu örgütler de siyasi partilerin temel nüvesini oluşturmaktadır. İşte bu örgüt yapısı içerisinde de temel unsur; siyasi partilerin üyeleridir. Diğer ülke örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de siyasi partiler ve siyasi parti üyeliği kavramı yasa koyucu tarafından özenle ele alınmış ve hem anayasada hem de ilgili diğer kanunla oldukça kapsamlı bir çerçeve çizilerek konunun hukuki niteliği belirlenmiştir. Bu çalışmada yukarıda sayılan esaslarla birlikte; genel anlamı ile siyasi parti üyeliği kavramı, siyasi parti üyeliğinin hukuki niteliği ve sonrasında yükseköğretim elemanlarının siyasi parti üyeliğine yönelik anayasal ve yasal düzenlemeler ele alınarak mevcut duruma ilişkin bulgular sunulacak ve son olarak da tarafımızca geliştirilen eleştiri ve önerilere yer verilecektir.

Keywords

Abstract

Political parties are considered indispensable and essential elements in modern democratic systems. Political parties of such importance for democracy today have some basic and common functions, although they perform quite different functions. Undoubtedly, political parties need a organization to fulfill their functions, and these organizations form the basis of political parties. This is the basic element in the structure of the organization; members of political parties. Like in other countries as Turkey also it has been elaborated by the political parties and political party membership concept legislator and has been identified in a fairly comprehensive framework of legal character of plotting issues with both the constitution other relevant law. In this study; the concept of political party membership in general terms, the legal character of political party membership, and the constitutional and legal regulations on the academic personnel' political party membership of will be examined and findings about the current situation and finally criticism and suggestions will be presented.

Keywords