ERKEN EVLİLİKLERİ (ÇOCUK EVLİLİKLER) YENİDEN DÜŞÜNMEK: ERKEN EVLİLİKLERİN KAVRAMLAŞTIRILMASINA YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Author:

Year-Number: 2016-36
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyal Hizmet
Number of pages: 386-412
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada çocuk yaşlarda evlenen kadınların erken evlilik öncesi yaşamsal deneyimlerinden hareketle çocuk evliliklerin (erken evlilikler) kuruluş biçimleri açısından farklılıkları ve benzerlikleri anlaşılmaya çalışılmaktadır. Erken evlenen kadınlar ve kararalıcılar (babalar) ile yüz yüze derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek erken evlilik öncesi karar verme aşamasındaki gömülü bilgiler keşfedilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle araştırma nitel desende oluşturulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada, çocuk evliliklere nasıl karar verildiğine yönelik farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koyan yeni bir sınıflandırma keşfedilmiştir. Bu sınıflandırma; ‘İsteğe Bağlı Olmayan Erken Evlilikler’ ve ‘İsteğe Bağlı Olan Erken Evlilikler’ olmak üzere iki ana başlık altında toplanmıştır. İsteğe bağlı olan erken evlilikler, genellikle erken evlenen kadınların isteği doğrultusunda gerçekleşen evliliklerdir. Bu gruptaki kadınların erken evlilikleri bir kurtuluş ya da kaçış olarak gördükleri anlaşılmıştır. Araştırmada isteğe bağlı olmayan erken evlilikler ise kadınların isteği dışında baba ya da ailenin diğer üyelerinin etkisiyle zorla ya da ikna yolu ile kurulan evlilikler olarak kavramlaştırılmıştır. Araştırmada erken evliliklerin kuruluş biçimlerinin birbirinden farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla erken evlilikler ile mücadelede erken evlilik türlerine özgü farklı müdahale yöntemlerinin geliştirilmesinin gerekliliği keşfedilmiştir.

Keywords

Abstract

In this study it is aimed to understand differences and similarities of child marriages (early marriages) in terms of formation types considering the life experiences of women married at early ages before early marriage. It has been tried to be discovered the embedded information in the desicion-making process before early marriage in-depth by semi-structured face-to-face interviews with early married women and decision-makers (fathers). Therefore, the study was created and carried out in a qualitative design. In this study, a new classification has been found which reveals the differences and similarities regarding how child marriages are decided. This classification is grouped under two main headings; 'Non-Optional Early Marriages' and 'Optional Early Marriages'. Optional early marriages are marriages which generally occur at the request of early married women. It was understood that women in this group have regarded early marriage as a liberation or escape. Non-Optional early marriages have been conceptualized as marriages realised by force or persuasion through the influence of father or other members of family without women’s consent. In this study it was searched out that the forms of organization of early marriages are different from each other. Hence, it has been found that it is a need to develop different intervention strategies specific to types of early marriages in fighting with early marriages.

Keywords