ANASINIFI ÖĞRETMENLERİNİN YARATICILIĞIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (KARS-ANKARA ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI)

Author:

Year-Number: 2016-35
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 556-564
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışma, erken çocukluk döneminde yaratıcılığın gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörlere ilişkin öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gönüllülük usulüne dayalı olarak yapılan bu araştırma için , 2015 yılı son bahar döneminde Kars (n=100) ve Ankara’da görev yapan (n=97) anasınıfı öğretmenlerine “Yaratıcılık Engelleri Ölçeği (YEÖ)” ve demografik bilgi formu uygulanmıştır.. Çalışma sonuçlarına göre; yaratıcılık engelleri boyutlarından okul ve öğretmen boyutu en fazla puan alan boyut olup, bunu sırasıyla aile-ev ve öğrenci izlemektedir. Öğretmenlerin görüşlerinde çocuk ve toplam puanlar açısından cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fark vardır. Yaş aralığı ve mesleki deneyim ise sadece toplam puan ortalamasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermektedir (p<0,05). Medeni durum ve çocuk sahibi olmaya göre öğretmenlerin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmayıp (p>0,05), mesleği sevme durumu ise yalnızca çocuk boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmıştır (p<0,05). Araştırma sonuçlarına göre okul ve öğretmenin erken çocukluk dönemindeki çocukların yaratıcılıklarını büyük ölçüde etkileyebileceği düşünülebilir.

Keywords

Abstract

This study was conducted to determine the teachers' view about the factors that influence the development of creativity in a negative way during early childhood period. This study was based on a voluntary procedure. "Creativity Barriers Scale" and demographic information form were applied to kindergarten teachers from Kars (n=100) and Ankara (n=97) in fall semester of 2015. According to the study results; the biggest factors of creativity barriers are school and teacher, they are followed by family-home and student. In the teachers' opinion, in terms of children and total points, there are significant differences by gender. Age range and professional experience show statistically significant difference only in average total points. (p<0,05). There is no statistically significant difference between opinions of teachers by marital status and having children. (p>0,05). According to the study results, school and teacher may influence children's creativity during early childhood period.

Keywords