ÖĞRETMEN ADAYLARININ, HİZMET ÖNCESİ EĞİTİMİN YETERLİĞİNE İLİŞKİN ALGILARI, MESLEKİ YÖNELİM VE KARİYER GELİŞTİRME ARZULARI VE KİŞİSEL-MESLEKİ YETKİNLİKLERİ: BİR ARABULUCULUK ANALİZİ

Author:

Year-Number: 2020-101
Yayımlanma Tarihi: 2020-02-03 23:18:40.0
Language : Türkçe
Konu : Öğretmen yetiştirme
Number of pages: 176-198
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının hizmet öncesi eğitimin yeterliğine ilişkin algıları, mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzuları ve kişisel-mesleki yetkinlikleri arasındaki ilişkileri ve öğretmen adaylarının, hizmet öncesi eğitimin yeterliğine ilişkin algıları ile kişisel-mesleki yetkinlikleri arasındaki ilişkide, mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzularının aracılık rolünü incelemektir. Bu araştırma, kesitsel-ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 öğretim yılının güz döneminde Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölümü’ndeki bir üniversitenin eğitim fakültesinin son sınıflarında öğrenim görmekte olan toplam 154 öğretmen adayı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, “Hizmet Öncesi Eğitimin Yeterliğine İlişkin Öğretmen Algı Ölçeği”, “Mesleki Yönelim ve Kariyer Geliştirme Ölçeği” ve “Öğretmen Adayları İçin Kişisel-Mesleki Yetkinlikler Algı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma modelinin analiz edilmesinde kısmi en küçük kareler yol analizi (PLS-SEM) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmen adaylarının almış oldukları eğitimin yeterliğine ilişkin algılarının iyi düzeyde; mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzuları ile kişisel-mesleki yetkinliklerine yönelik algılarının da çok yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğretmen adaylarının, hizmet öncesi eğitimin yeterliğine ilişkin algılarının, kişisel-mesleki yetkinlikler ile mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzularını ve mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzularının da kişisel-mesleki yetkinlikleri etkilediği, aynı zamanda öğretmen adaylarının, hizmet öncesi eğitimin yeterliğine ilişkin algılarının, mesleki yönelim ve kariyer geliştirme arzuları aracılığı ile kişisel-mesleki yetkinliklerini dolaylı olarak etkilediği tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to determine the relationship between pre-service teachers 'perceptions of competence of pre-service education, their desires for professional orientation and career development and their personal-professional competencies, and the relationship between pre-service teachers' perceptions about the adequacy of pre-service education and intermediary role of their desire for professional orientation and career development. This research was conducted with cross-sectional-relational screening model. The study group is composed of 154 teacher candidates in total, who were studying in the senior year at the faculty of education in a university in the Western Black Sea Region in Fall term in the 2019-2020 academic year. Personal information tool, “Teacher Perception Scale Regarding the Adequacy of Pre-Service Education”, “Professional Orientation and Career Development Scale” and “Personal-Professional Competencies Perception Scale for Teacher Candidates” were used as the data collection tool. Partial least squares path analysis (PLS-SEM) was used to analyze the research model. As a result of the analyzes, the pre-service teachers' perceptions about the adequacy of the education they received were found to be good; It was also observed that their perceptions of professional orientation and career development desires and personal-professional competencies were very high. In addition, it has been determined that the perceptions of the teacher candidates about the adequacy of pre-service education affect their personal-professional competencies and their desire for professional orientation and career development, that the desires of professional orientation and career development also affect personal-professional competencies. At the same time, it has been seen that the pre-service teachers' perceptions about the adequacy of pre-service education indirectly affect their personal-professional competencies through professional orientation and career development desires.

Keywords